Շոկոլադի մասին


Շոկոլադի,ինպես նաև կակաոյի ծննդավայրերն եմ  համարվում Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկան: Դարեր առաջ Շոկոլադը օգտագործվել է որպես խմիչք:

XVI դարի կեսերին գիտնական-կուսակրոն Բենցոնին,իսպանիայի թագավորին ներկայացրեց զեկույց,շոկոլադի առողջական հատկությունների վերաբերյալ: Զեկույցը անմիաջապես թագավորը թաքցրեց և համարեց պետական գաղտնիք: Երկար ժամանակ շոկոլադը օգտագործում էին միայն փառավոր մարդիկ. արտադրությունը շատ դժվար էր իսկ բաղադրությունը շատ թանկ: Միայն XIX դարում,մեծ ջանքեր գործադրելուց հետո,գիտնականները կարողացան հայտնաբերել շոկոլադի բաղադրությունը: Արդեն XX դարի սկզբին կակաոյի ու շաքարի գինը կտրուկ կրճատվեց և արդեն շոկոլադը հասանելի դարձավ բոլորին: Կակոյի,շաքարի և ջրի համադրությունից բոլորը ստանում էին շոկոլադ:
Կան շոկոլադի բազմաթից տեսակներ,դրանցից ամենյատնիներն են ՝


1.Սև (դառը) շոկոլադը պատրաստվում է քերած կակաոյից,շաքարի փոշուց  և կակաոյի յուղից:Կակաոյի քերուկի և շաքարի փոշին համադրելով կարել է ստանալ շոկոլադի տարբեր համեր ՝ ամենադառից մինչև ամենաքաղցր: Ինչքան շատ է լինում քերած կակոն,այնքան դառն ու առամատներով լի է լինում շոկոլադը:


2.Կաթնային շոկոլադը պատրաստվում է քերած կակոյից,կակաոյի յուղից,շաքարի փոշուց և չոր կաթից,ամենաշատը օգտագործում են 2,5%-անոց յուղայնությամբ չոր կաթ կամ չոր սերուցք:Կաթնային շոկոլադին բույր է տալիս կակաոն,իսկ համը՝ շաքարի փոշին ու կաթը:


3.Սպիտակ շոկոլադը պատրաստվում է կակաոյի յուղից,շաքարից,չոր կաթից և վանիլինից,առանց կակաոյի փոշուց,այդ պատճառով էլ այն ստանում է բաց կրեմի գույն (Սպիտակ) և իր մեջ չի պարունակում տեոբրոմին:Սպիտակ Շոկոլադը իր անկրկնելի կարամելի համը ստանում է չոր կաթի միջոցով:

0 comments:

Post a Comment